Kontakty

Prvá polovica mája s pekným kantusom

Mesiac máj je síce mesiacom lásky, ale prináša nám i tradične dni pracovného voľna, počas ktorého slávime sviatok práce či deň víťazstva nad fašizmom. Hovorí sa, že máj je najkrajším mesiacom roka. Príroda je plne prebudená, začala svoj nový cyklus, žije svoj nový život. Všetko prekvitá, žije, hrá rôznymi farbami, je príjemnou pastvou nie len pre oči, ale aj pre dušu. Už dávno sa vytratila z miest tradícia stavania májou, tento zvyk ostal zachovaný ešte na vidieku, kedy mládenci postavili vyzdobené májové stromy svojím vyvoleným. Táto udalosť bola vždy spätá s veselicou, hudbou a dobrou zábavou.
V druhú májovú nedeľu tradične upriamujeme svoju pozornosť našim mamičkám, vzdávame im svoju úctu a vďaku za to, čo do nás vložili, za lásku, s ktorou nás vychovali a čas, ktorý nám trpezlivo venovali. Možno práve preto je maj najkrajším mesiacom, že nás učí davať, vážiť si a milovať.

Prečítajte si:

Mama je určitým symbolom rodiny, tlejúceho rodinného tepla, z ktorého kúsok si vo svojom srdci odnášame do svojich vlastných domovov. Jarné dni si môžte spríjemniť krásnym príbehom z rodinného prostredia od Táni Keleovej – Vasiľkovej Modrý dom, ktorý poskytne i svedectvo o tom, čo všetko o nás naše mamy vedia, hoci im to nikto nepovedal. Ak ste milovníkom vážnejších žánrov odporúčam vám siahnúť po druhej knihe z trilógie od Noaha Gordona Šaman. Ak však mate nadhľad a zmysel pre humor, prečítajte si knihu Chlapi sú z marsu a ženy z venuše od Johna Greya možno sa vám aj vďaka nej podarí pochopiť ako rozmýšľa vaša druhá polovička.

Namaľujte si:

Pravidelní čitatelia už vedia, že mandala prezradí o človeku mnoho zaujímavého o jeho nevedomí, ktoré v bežnom živote nepostrehnete, predsa má obrovsý vplyv na jeho rozhodovanie a myslenie. Táto skrytá stránka osobnosti spolu s vedomými črtami tvoria celkový kolorit osobnosti človeka. Možno by bolo krásne vymaľovať priloženú mandalu pre svoju blízku milovanú osobu. Darčeku vyrobenému vlastnoručne a venovanému z lásky tak vtláčate pečať svojej osobnosti a dodávate mu neopkatovateľnú hodnotu.

Zaspievajte si:

Tí, ktorí si obľúbili naše kantusy, pochopili, že kvalita ich života, subjektívny pocit spokojnosti a šťastia môžu meniť alebo navodzovať len impulzom z vnútra. Len to, čo zmeníte zo svojej hĺbky a svojho presvedčenia, je silné a trvalé a nikto to nemôže urobiť za vás. Vnútorný rozmer človeka, duchovný, nie je vidno na prvý pohľad ale môže dosahovať obrovských rozmerov a je priamo úmerný uvedomeniu si zodpovednosti za svoj vlastný svet, za svoj život, ktorý prirodzene pobáda človeka hýbať sa vpred. Opakovaním kantusu, jeho spievaním ho vlastne začínate žiť.

vôňa slnka každým dúškom
moju dušu rozžiari
zbaví strachu, pochybností
nové vášne rozpáli

Toto jedzte:

Pred tým, ako začneme s vhodnou stravou, tento mesiac si pripomíname aj Svetový deň mlieka. Tento deň sa pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie začal v 60. rokov sláviť z mýlneho presvedčenia o jeho biologicky významnou obsahu, o jeho nenahraditeľných zložkách plnohodnotnej stravy. Roky sa nám snažili nahovoriť, že mlieko obsahuje mimoriadne dôležité nutričné hodnoty a je vhodné ho konzumovať denne pre jeho vitamíny, minerály a hlavne vápnik.
Avšak výskum sa posledné roky sa uberá práve opačným smerom a dokazuje, že práve konzumácia mliečnych výrobkov je príčinou alebo sa výraznou mierou spolupodiela na tráviacích, srdcovo –cievných, alergických a nádorových ochoreniach, či ochoreniach automimutnitného systému. Bežné ochorenia ako je zvýšený cholesterol, rakovina prsníkov, prostaty, rednutie kostí môžete podporiť práve konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov.
Názory na túto problematiku sa rôznia a je na každom z vás, ako a k nej postaví. Chcem len podotknúť, že ak ste už zaznamenali sami na sebe nepriaznivé účiky pri konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov, jeho vylúčením zo stravy sa nič hrozné nestane a neprichádzate o žiadne nenahraditeľné zložky. Práve naopak, vyváženou stravou dostanete do vášho organizumu všetky dôležité vitamíny a minerály, vrátane vápnika, potrebné pre zdravý vývoj človeka.
Toto obdobie nám prináša čerstvú zeleninu a ovocie, ktoré sa urodí v našich zemepisných šírkach, preto radšej zajdite na trhoviská. Je obdobie prvých jahod, z ktorých si môžte na raňajky urobiť jahodový kokteil, prípadne urobiť si očistný jahodový deň, veď sú výborným antioxidantom. Čerstvý hrášok, karfiól, mrkva, petržlen sa hodí na výbornú jarnú polievku, pri jej príprave dbajte na to, aby ste zachovali čo najviac nutričných hodnôt. Sparte zeleninu, zalejte vodou, priveďte do varu a odstavte, dochuťte petržlenovou vňaťou. Môžte vyskúsať špenátovú či brokolicovú polievku, dbajte na to, aby zelenina neprešla dlhou tepelnou úpravou, aby si zachovala svoju farbu, chuť a hlavne obsah. Po sparení môžte zaliať horúcou vodou, dochutiť soľou, okoreniť, prípadne sa hodí cesnak a na konci rozmixovať so smotanou alebou mliekom. Rýchlo máte hotový zapečený karfiol s brokolicou, prekladaný napríklad rajčinami, pórom a paprikou. Karfiol a brokolicu sparte, ukladajte do zapekacej misy spolu s ostatnou zeleninou, osoľte, okoreňte a na konci zalejte s rozľahaným vajíčkom s mliekou, alebo smotanou. Na večeru si dajte napríklad maslový chlebík s reďkovkou či mladou cibuľkou.

Autor: Monika Kissová

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

× 5 = 45

Related Post