Kontakty

ROK EURÓPSKEJ ÚNIE Z HĽADISKA KARMY

ROK EURÓPSKEJ ÚNIE Z HĽADISKA KARMY

 

Rok 2016 sa viaže k archetypu Keď postretneš smrť, buď trpezlivý a radšej sa niekam utiahni. Už jeho samotný význam hovorí, že budeme musieť byť neustále v strehu, nakoľko bude nepredvídateľné, čo sa kedy môže prihodiť. Na jeho dni budú svojím chladným dychom pôsobiť nedoriešené emócie udalostí z rokov dávno minulých, ktoré sa odohrali okolo rokov 1413, preto  nazrieme najskôr do histórie:

  • Henrich V. Na trón zasadol roku 1413. Už vo svojich dvadsiatich šiestich rokoch bol považovaný za zdatného bojovníka. Osvedčil sa v dlhej kampani proti Walesu.
  • Ján Hus, v roku 1413 sa utiahol na vidiek. Zatknutie Jana Husa v Kostnici (1414) vyvolalo v českých krajinách veľké napätie a stavy volali po tom, aby cisár Žigmund Luxemburský Husa prepustil. Po Husovej smrti na Kostnickom koncile 6. júla 1415 začali otvorené nepokoje, najmä proti kléru a rehoľníkom, takže dokonca aj arcibiskup musel utiecť. Kráľ Václav IV., vedený aj svojím odporom voči Žigmundovi, rovnako ako svojou manželkou, naklonenou Husovým priaznivcom, túto revoltu podporoval. Pápež Martin V. ešte ako kardinál, sa zasadzoval o boj proti názorom, ktoré koncil odsúdil, potreboval však k tomu spoluprácu kráľa Václava. Roku 1418 získava Žigmund svojho brata Václava na stranu koncilu, pretože náboženská vojna bola na spadnutie. Vodcovia husitského hnutia a vojenskí velitelia museli opustiť krajinu a katolícki kňazi boli dosadení späť na svoje miesta.
  • Na Ukrajine knieža Vytautas začal podľa vzoru Algirdasa rozširovať územie litovského veľkokniežatstva smerom na východ, čím si získal mnohé srdcia Ukrajincov, ktorí mali záujem na opätovnom pripojení bývalých ruských území, pokorení Zlatej Hordy Tatárov a vybudovaní nových pevností, ktoré by ich uchránili pred nájazdmi kočovných kmeňov. Aj pri týchto odvážnych krokoch[32] kniežaťa Vytautasa sa objavili určité problémy, s ktorými neboli Ukrajinci spokojní. S takouto politikou kniežaťa Vytautasa Ukrajinci nesúhlasili a búrili sa ďalej a v roku 1413, keď sa Vladislav II. s Vytautasom dohodli na zrovnoprávnení litovskej a poľskej šľachty, nepokoje ukrajinských bojarov vzrástli, pretože sa právom obávali zhoršenia vzťahov s litovskými šľachtickými kolegami.

 

Čo to znamená pre rok 2016?

Zdá sa, že tento rok prinesie boje medzi ľuďmi rôznej viery, rôzneho smerovania, možno upevní moc najmocnejších a oslabí srdcia maloverných, čo prispeje k celkovej depresii ľudí tohto sveta, ktorí prakticky nevedia, čo chcú, len o niečom hovoria, ale neveria tomu. Odkaz minulej karmy je jasný:

Dbajte o to, aby ste neprepadli manipulovaniu životmi iných ľudí. Univerzum býva mimoriadne spoľahlivé a spravodlivé, nuž ak budete intrigovať a zlorečiť iným, niekoľkonásobne sa Vám to vráti v ďalšom modeli života! Archetyp 2016 má toto znenie: „Harmónia nemôže trvať večne.“ To predpokladá, že nie všetko sa bude riešiť čisto mierovou cestou, nie každý dodrží, čo sľúbi, a keďže tu urgentne chýba úcta, láska, viera a česť, nemožno predpokladať, čo presne sa môže alebo nemôže stať. Je to snáď najsilnejší impulz k tomu, aby sme si začali veriť.

KARMA EURÓPSKEJ ÚNIE

SKÚMAME INTENZITU BREMIEN. Tejto karme vládne archetyp BREMENO tlačí telo k zemi a dušu aj do pekla. Keďže si každý pod pojmom „peklo“ predstavuje niečo iné, bude nutné uvedomiť si jeho silu a intenzitu toho „zlého“. Normálny život nikomu nedá ani na chvíľu vydýchnuť. Budete sa musieť zamyslieť nad svojimi prioritami, určiť si čas na zábavu, na prácu i na záľuby. Ak patríte medzi všestranných jedincov – príde ďalšia prekážka; neustále sa na vás budú iní, menej podstatní, vešať novšie a novšie bremená, až nebudete mať dostatok času na nič, čo by vás potešilo alebo inak naplnilo. Triedenie nebude jednoduché, nakoľko mnohí priatelia alebo známi budú vnímať len povrchové zdanie – vôbec nepôjdu ďalej, do vnútra. Problémy nastanú i vo vzťahoch: kto bude skutočný priateľ (priateľka), kto len “zakladateľ novej s-r-očky? Na každom kroku sa často stretnete s hlupákmi, so zlatokopkami a prázdnymi nádobami. Okrem toho nastanú strety rôznych názorov, vierovyznaní a cieľov – najmä tých hmotných. Málokto sa, totiž, zamýšľa nad tým, že väčšinou ľudia nepotrebujú nič krásne – chcú len ovládať a vlastniť – už od dávnoveku. Nech si zoberiete ktorýkoľvek odbor – nejde o to najlepšie – ide o to ekonomicky najvýhodnejšie. Tí, ktorí nie sú ochotní „nabaľovať sa“, sú pre spoločnosť neprijateľní a všetci ich spochybňujú tým, že ak si za služby nepýtajú priveľa, ich služba asi nebude kvalitná… nikoho nenapadne, že by mohli mať napríklad charakter…

POSLANÍM roku 2016 teda bude neprehliadať tie maličkosti, ktoré by znamenali záhubu alebo myslenú „smrť“… uvedomiť si, že všetci ľudia sú rovnocenní bez ohľadu na všetko, čo vyznávajú, všetci ľudia majú rovnaké práva a Vesmír je rovnako náš ako kohokoľvek iného, kto je jeho súčasťou… ak to však niekto nedokáže pochopiť, čakajú ho krušné a ťažké časy…

 

Ako to bude vyzerať v jednotlivých mesiacoch:

JANUÁR

Január si z minulej karmy zobral tému svojho archetypu „Keď postretneš smrť, buď trpezlivý a radšej sa niekam utiahni.“. Zrejme sa udeje počas januára niekoľko smrteľných skratov, prepadov, možno aj teroristických akcií, hoci nie vtedy, keď ich budú úradníci očakávať. Udejú sa vtedy, keď ich „kompetentní“ budú „chcieť“, aby týmto zasiali semeno sváru a strachu medzi tých obyčajnejších ľudí. Tí, ktorí stoja na čele EÚ, budú mať šancu urobiť poriadok, určiť si nejaké priority a urobiť všetko pre to, aby ochránili svojich ľudí dokonca i vtedy, keby bol vyhovujúcejší strach. Pôjde o to, „koľko“ zato? Komu? A prečo? Zdá sa, že všeličo pôjde k ľadu, i keby si niekto myslel, že sa s tým ešte dá niečo urobiť. Totiž, vznešení nebojujú o vznešenosť; oni vznešení sú. A niektorí, ktorí si o sebe „myslia“, ale inak „nemyslia“, sa vynasnažia navodiť nejaké trápne ilúzie iným, len aby zase dosiahli svoje

FEBRUÁR

V poradí druhý mesiac si z minulej karmy zobral tému archetyp „netreba sa za každú cenu učiť na vlastných chybách“, čiže ak budú „zvrchovaní“ cítiť, že by mohlo dôjsť k nejakej chybe, mali by nájsť v sebe tú silu zastaviť sa a jednať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia; myslíte, že sú toho schopní, ak natoľko milujú falošné peniaze? Okrem toho sa niekde nejako vyvŕši aj samotná príroda, ktorá tiež už nevládze pozerať na to, koľko veľa hlúposti možno vyprodukovať v takom naoko technicky vyspelom a vďaka primitívnym vraj celebritám úspešnom svete.

MAREC

Tretí mesiac si z minulej karmy priniesol Malé zákernosti ničia nielen city, ale aj charakter.“. Bude dôležité uvedomiť si, že ak pripustím jednu „malú zákernosť“, spustím lavínu zákerností, ktoré už potom nič na svete nezastaví. To platí pre každého občana EÚ. Chcete pomáhať? V prvom rade pomôžte sebe (nemyslím tým rodinu a podobne, čisto seba), teda vyzdravte sa, ak ste chorí, prestaňte sa opíjať, nezabíjajte sa fajčením, podvodmi, klamstvami, sebaklamom, falošnosťou… atď, atď, a potom riešte problémy tohto sveta. Migranti? Treba ich naučiť úcte voči sebe a láske, potom tu nebude nijaký problém. Oplácať údery ešte väčšími údermi? – Potom ste horší ako tí, ktorí udierajú. – Tento spôsob myslenia jediný rieši problémy tohto sveta a pár jeho „vlastníkov“, ktorí síce omieľajú slovo „láska“, ale pod týmto pojmom vidia bohatstvo Vesmíru a neštítia sa predávať napríklad pozemky na Mesiaci… chorá predstava.

APRÍL

Štvrtý mesiac prevzal z minulej karmy otázku chybovosti; ako hovorí archetyp: nejeden chytrák by rád vyhral preteky bez výcviku. Máte pocit, že „všetko môžete“? Pozor, to je iba vaša myšlienka ako nádej malého mravca, že pokorí napríklad slona alebo nebodaj človeka. Ak si vás niečo skutočne nájde – tak to bude vaša vlastná duša a tá nepustí…, čo myslíte, kde je ukrytá? Prečo o nej viete tak zatratene málo? A čo keby ste si uvedomili, že príroda je taká silná, že vždy niektorým svojím živlom dá slabému nafúkanému jedincovi najavo, kto je kto? Nemáte rešpekt pred víchricami, požiarmi a povodňami? Možno nie, ak dokážete pre kus žvanca mrzačiť iných ľudí a bohorovne likvidovať poklady prírody a výtvorov ľudských rúk a mozgov.

MÁJ

Mesiac lásky podľa minulej karmy osvieti sila archetypu „Kto tvrdí, že neznáša šťastie, hrá divadlo predovšetkým pred sebou. Zrejme si mnohí ľudia na svete ozrejmia, čo chápu, keď sa povie také jednoduché slovo „šťastie“. Asi ho chápu natoľko svojrázne, že by sme nedospeli k žiadnej všeobecne platnej definícii, preto si treba uvedomiť, kto, prečo a načo môže nejaké šťastie mať. Čo viete považovať za šťastie, a kedy? Šťastím teda bude, ak aspoň trochu zmúdrejú väčšinoví hlupáci vo vládach tohto sveta, ak slnko zasvieti každý deň a potom príde noc, aby sme si mohli oddýchnuť a nazbierať sily do novej vojny so sebou a s týmto akože svetom. Ak začneme bojovať proti hlúposti – najskôr tej vlastnej, potom tej všeobecnej podľa normálneho postupu a podľa najlepšieho vedomia a svedomia.

JÚN

Júnu bude vládnuť archetyp „Sloboda znamená zodpovednosť, preto sa jej väčšina ľudí bojí. (Shaw).“. Nuž, sloboda. Slobodná vôľa a ohraničený „človek“. Skutočne budete ďalej trpieť, aby vás iní obmedzovali, terorizovali  nútili robiť presne to, čo nechcete, lebo už viete, že vám to škodí? Že to ničí všetko krásne a to, prečo sa oplatí žiť? Dokedy budete znášať svojvôľu niektorých nafúkancov a bohorovných vládcov, ktorí sami seba povýšili nad tie bežné ľudské záujmy? Dokedy budete rešpektovať nafúkancov a iným tvrdiť, akou je pre vás cťou, že ste im mohli odniesť kufríky a taštičky? Kto z tohto sveta je taký dôležitý, aby ste boli pyšní na to, že si vás konečne všimol alebo vám povedal, napríklad „dobrý deň“, lebo ste sa ako prví pozdravili? Kto má také výnimočné práva? A v tom tkvie vaša sloboda: rozhodnúť sa, kto je iba pre vás taký dôležitý, pretože pre každého by mal byť dôležitý niekto iný, možno svetovo neznámy, ale vám ten najdrahší poklad… a to je v princípe skutočná sloboda.

JÚL

Prvý prázdninový mesiac sa bude zaoberať archetypom „Prišiel si na svet bez majetku a bez neho rovnako odídeš. (Nový zákon)“ Je to opäť o úcte voči sebe, ale rovnako voči iným, pretože ak si ctím „svojho boha“ alebo ak som našiel – našla „svoju cirkev“, mám v rovnakej úcte aj cirkvi iných ľudí, pretože si ich vybrali a nie je mojou úlohou rozhodovať o tom, nakoľko v tej cirkvi trpia – vybrali si to, vybrali im to rodičia – a vždy to môžu zmeniť, ak budú o to stáť. Ale kde alebo v čom je záruka, že niektorá cirkev je skutočne tá správna? Opäť tu vidieť len potrebu iných zriekať sa zodpovednosti a prehadzovať ju na niečo iné – respektíve na cirkev bez konkrétnych pojmov. Ak by sa človek odvážil byť samým sebou, ak by mal pevnú hierarchiu hodnôt a držal sa jej, ak by sa vzdal toho, čo mu sugeruje okolie, potom by prestal v sebe produkovať napätie z viny a trestu či z hriechov, polovica ľudí by okamžite vyzdravela, skrachoval by farmaceutický priemysel a mali by sme dostatok peňazí napríklad na najkrajšie kultúrne zážitky. Držme sa archetypu aj doslovne: prídeme k záveru, že všetci sme si rovní, teda aj Kresťania, aj Židia, dokonca aj džihádisti a všetci ostatní, pomýlení a nepomýlení jedinci. Čo znamená, že s každým mi bolo cťou prehovoriť, nech bol kýmkoľvek… ale takáto pravda sa vám asi nepáči…

AUGUST

Ôsmy mesiac prevzal zmysel podľa archetypu, „Všetka múdrosť je od Boha, ktože ju vie prebádať? (Sirachovcova kniha). Nikto asi nikdy stopercentne nevie, či jeho skutok bol skutočným dobrom alebo sa mu to v tom okamihu dobrom iba zdalo. Vlastne bude všetko trochu komplikované akousi neistotou, čo je správne a čo už vôbec nie. Bolo by dobré, keby ľudia svoje rozhodnutia zvažovali podľa starého pravidla Herma Trimegista, ktorý dobrú vec definoval ako niečo, použité správnym spôsobom na správnom mieste a v správnom čase. Ak skutok, ktorý ľudia budú chcieť vykonať, zhodnotia týmto spôsobom, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude niečo pozitívne. Ak sa zmýlia, pár prírodných katastrof každému ukáže, odkiaľ fúka vietor.

SEPTEMBER

Deviaty mesiac charakterizuje archetyp, „často sa v rúchu ovčom skrývajú vlčie úmysly.“ Výstižný archetyp, ktorý nepotrebuje ďalší komentár. Zrejme budeme opätovne počúvať sľuby, sľuby a ešte väčšie sľuby…, aby sme z toho všetci načisto osprosteli a mysleli si, že možno sa naozaj stane niečo celkom nové a lepšie. MOŽNO sami niekomu niečo sľúbime a zdvorilostne „zabudneme“, čo sme sľúbili, lebo načo robiť to, čo sme pri sľubovaní necítili ako niečo dôležité alebo záväzné? Okrem toho ľudia stretnú veľa naoko milých, nápomocných ľudí, ktorí ich v konečnom dôsledku oklamú, podvedú alebo aj okradnú… zásadne vtedy, ak podcenia svoju intuíciu. Nasledovať môže aj nejaká depresia, ale na tú majú farmaceuti vynikajúce lieky, k nim dávajú lieky, aby ste prvé lieky šťastne skonzumovali a svoj problém ani nevyriešili – veď z čoho by potom inkasovali?

OKTÓBER

Október sa zameria na archetyp: Pochybnosti oslabujú základ, a potom je každý začiatok bolestný.“ Mohli by ste si myslieť, že sa zrodí niečo nové, priaznivé. Trochu bolesti stojí za každé poučenie. Ide o to, či sa naozaj ľudia poučia z chýb svojej hlúposti a posunú sa dopredu nielen rečami, ale aj skutkami, ktoré budú mať odvahu vložiť do svojich životov. Pôjde aj o to, či znovu nepôjde o historickú chybu „oko za oko – zub za zub“. Možno si mnohí povedia, že bez pochybností by nebolo pokroku, lenže to je len uhol pohľadu, dosť úzky na to, aby skutočne umožnil zrodu niečoho nového, lepšieho. Slabý základ všeličo podrazí, stavby padajú na oslabených základoch, veľké myšlienky sa rúcajú na malej chybe kdesi v začiatku. Je pravda, že zrody väčšinou bolia, ale bolesť sa môže objaviť aj inokedy, ak sa zrodu zabráni alebo bol uskutočnený predčasne či príliš neskoro. Dokonca ak sa nájde niečo hlúpe, čo povie, že sa nemalo čo narodiť, alebo že to bolo len aké nič…(ako kedysi uviedla jedna naša „známa“ europoslankyňa, aby aj takto obhájila svoje vlastné poklesky a pády, a ktorá je vlastne živým dôkazom nevydarených zrodov.)

NOVEMBER

Jedenásty v poradí november sa zameral na archetyp „Máloktorý diabol je bez fantázie, ba práve ONA Z NEHO ROBÍ DIABLA.“ Predpokladajme, že diabol opäť zamáva svojou dirigentskou paličkou, lebo doteraz tu nebolo dostatočnej sily, teda skutočnej lásky, aby sa sústredila na to, čo je urobené v správnom čase, správnym spôsobom a na správnom mieste. Je dobré poznať satanských devätoro, pretože v nich je obsiahnutá skaza tohto sveta, no málokto si to uvedomuje (napríklad, pomôž iba tomu, kto tebe pomohol a podobne). Ak sa teda vzdáme toho, čo by sme mohli označiť ako diabolské, mohli by sme minimalizovať dopad zla, ktoré sa bude chcieť sústrediť práve v tomto čase nad starobylou Európou. Berme archetyp ako vyrovnanie, výstrahu, dôsledok skutkov čistej chamtivosti a malomyseľnosti. Berme archetyp ako možnosť ako v zárodku odhaliť skutočné zlo, lebo ono nie je tam, kde ho každý očakáva; ono je v nás, v našom ignorovaní nešťastia, v našom falošnom prístupe k tomu, čomu sa všeobecne hovorí viera, v našom umelom strachu, nedôvere, očakávaní pádov, v depresívnom prístupe voči všetkému, čo by za iných okolností mohlo každého a všetko iba povzniesť… Je to mimoriadne vážny archetyp…

DECEMBER

Posledný mesiac ovplyvňuje sila archetypu „Kto sa nevie dohodnúť, zvyčajne býva pokorený väčšinou.“ Čo k tomuto dodať; že by všetko malo začať v každom jednotlivcovi osobitne, následne v spolunažívaní jeho vlastnej rodiny, potom v širších a ešte širších celkoch? To už nechám na každého jednotlivca podľa jeho vedomia a svedomia. V poslednom mesiaci sa mnohí radi tvária, že chcú byť lepší, rozumnejší, oddanejší, že budú bojovať proti tomu, čo likviduje iných ľudí, samotný život, svet… ale ak sa navzájom nedohodneme, k čomu to celé povedie?  Nakoľko chceme provokovať prírodu, Vesmír alebo všetkých bohov všetkých cirkví a teórií tohto pozemského sveta? K čomu to potom bude dobré? Bude na mieste predísť pokoreniu, nenechať sa zahanbiť alebo ponížiť inými…

V čom je teda riešenie? V prepojení dvanástich archetypov:

o 2015 pádKeď postretneš smrť, buď trpezlivý a radšej sa niekam utiahni, veď netreba sa za každú cenu učiť na vlastných chybách. Malé zákernosti ničia nielen city, ale aj charakter a vznikajú preto, lebo nejeden chytrák by rád vyhral preteky bez výcviku. Na druhej strane: Kto tvrdí, že neznáša šťastie, hrá divadlo predovšetkým pred sebou. Je dosť náročné, že Sloboda znamená zodpovednosť, preto sa jej väčšina ľudí bojí. Ale Prišiel si na svet bez majetku a bez neho rovnako odídeš, a tak uznaj, že Všetka múdrosť je od Boha, ktože ju vie prebádať? Keďže často sa v rúchu ovčom skrývajú vlčie úmysly, –  Pochybnosti oslabujú základ, a potom je každý začiatok bolestný. Je všeobecne známe, že Máloktorý diabol je bez fantázie, ba práve ONA Z NEHO ROBÍ DIABLA. AVŠAK: Kto sa nevie dohodnúť, zvyčajne býva pokorený väčšinou.

 

Nepáči sa vám to? Tak to zmeňte; len vy to máte v tej svojej moci!

Related Post

25.05.201725.05.2017

Dávno sme neinformovali, čo sa u nás deje. Je pravda, že sme bojovali proti prízrakom, proti nečestnostiam a problémom rôzneho druhu, ktoré nám spôsobovali silní čarodejníci z rodu Walturi kdesi

ARKÁNAARKÁNA

Niekedy všetci zabúdajú na úžasnú nebeskú hru najmä veľkých arkán, a neuvedomujú si, že tieto arkána sú všade a vo všetkom. Ak je niečo jednoduché, a všetkým prenikajúce, definuje to