Po búrlivom rozchode som sa celá rozklepaná náhlila mestom. Len nech sa teraz nerozplačem…nech ma nikto nevidí, potrebujem byť čím skôr doma. Poznáte ten pocit? Zvieranie v žalúdku, chuť utiecť pred celým svetom a neznesiteľná bolesť… Pohľadom som zavadila o výklad s čokoládovými pralinkami. Sú veľmi drahé a vždy si kupujem maximálne tri, no teraz som kúpila dvadsať…
Pre Mayov a Aztékov bolo kakao symbolom života a plodnosti. Stará indiánska legenda hovorí, že Aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) zostúpil z nebies na lúči rannej hviezdy a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji. Základom čokolády je kakao, ktoré sa získava z bôbov tropického stromu kakaovníka (v gréčtine Theobroma Cacao – božský pokrm). Veľké kakaové plantáže sa nachádzajú v okolí rovníka v západnej Afrike, ale najkvalitnejšie kakaové bôby rastú v strednej a južnej Amerike. Keďže kakao nie je sladké, ale má horkú chuť, na vylepšenie sa v minulosti používali rôzne prísady ako vanilka, chilly, jamajské čierne korenie, klinčeky.
História čokolády v Európe sa začala písať od 15. Storočia a vďačíme za to Hernandovi Cortézovi, ktorý ju zrejme prvý krát ochutnal pri stretnutí s vládcom Aztékov. Keďže boli kakaové bôby vzácne, na čokoláde si pochutnávali len panovníci. Čokoláda sa postupne stala v Európe obľúbeným nápojom, ktorý dodával energiu a pôsobil aj ako afrodiziakum. V 16. storočí čokoláda preniká do Francúzska a stúpa na svojej popularite no a v roku 1876 Švajčiar Daniel Peter pridal do čokolády mlieko s cukrom. Vďaka Švajčiarovi R. Lindtovi, ktorý vynašiel miešací stroj sa stala o štyri roky neskôr čokoláda najobľúbenejšou cukrovinkou. Zásluhy za tabuľkovú čokoládu si zase robí Holanďan C.Houten, ktorý vynašiel prvý lis na oddelenie kakaového masla od kakaa.
Odborníci uvádzajú niekoľko miest, ktoré by čokomaniaci nemali vynechať. V USA neobíďte Hersey v Pensylvánii, kde sa môžete poprechádzať po Čokoládovom bulvári a nájdete tu i múzeum venované čokoláde. V Paríži si môžete dopriať okružné jazdy po najslávnejších výrobniach čokolády a okrem iného, je tu aj vysoká škola Croqueurs de Chocolat založená v roku 1981. Založili ju milovníci čokolády. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na Brusel a pralinky. Pravé belgické pralinky sa vyrábajú ručne a recepty na ich výrobu sa nedozviete, pokiaľ nepatríte do rodiny, pretože bývajú rodinným tajomstvom a odovzdávajú sa z generácie na generáciu. Aká to škoda, pretože v každej jednej pralinke je schovaná úžasná chuť. Na strane druhej, myslíte si, že keby ste „tajný recept“ mali, vyrábali by ste si ich sami? Asi to chce aj určitú zručnosť a trpezlivosť. Okrem toho asi by ste sa veľmi rýchlo prejedli. Pralinkové šialenstvo spustil profesor Marc Lauwers, ktorý dal prednosť výrobe praliniek pred prednáškami na bruselskej univerzite. A všetci milovníci tejto dobroty, sú mu za to vďačný. Určite poznáte aspoň niektoré známe značky: Godiva, Truffle, Neuhaus, Guylian, Galler, Léonidas, Jasques, Côte d´Or, Van Dender a iné. Vyrábajú sa väčšinou v tvare guľôčok, ale i v tvare mušlí, srdiečok, slzičiek, kociek a potešia nielen srdce gurmána, ale aj oči. Vo Švajčiarsku je tiež ťažké odolať čokoláde a aj keď som si kúpila tú najlacnejšiu a najobyčajnejšiu, na jazyku sa mi rozplývala fantastická chuť. Najznámejšia je čokoláda Lindt, ktorá je naozaj vynikajúca a na trh prináša neustále zaujímavé novinky. Všetko je tu tak trošku rozprávkové, továreň je vždy ozdobená podľa ročného obdobia, či sviatku.
Človek, ktorý povie, že nemá rád čokoládu je minimálne zvláštny, pretože čokoláda sa často spája s láskou. Pri jedení čokolády sa aktivuje rovnaká časť mozgu, ako v prípade, keď sme zaľúbení. Čokoláda obsahuje aj antioxidanty, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu, flavonoidy majú zase priaznivý účinok na srdce, kofeín a teobromín vám pomôžu ak ste bez nálady a energie. Samozrejme mali by ste uprednostňovať čokoládu s vysokým podielom kakaových bôbov a kakaového masla. Na svete je už veľa „čokolád“, ktoré by pravý gurmán odmietol a pomôžu vám tak akurát pribrať niekoľko kíl a tým ohrozia celé vaše telo. Radšej si priplaťte, ale dajte prednosť kvalite, len tak budete mať skutočný pôžitok.
Gabi Halmová